החוק לצמצום הגירעון ולשינוי נטל המס (תיקוני חקיקה) התשע"ב – 2012 הורה על עדכון פקודת מס ההכנסה והוסיף לתוכה את סעיף 212ב המחייב אדם אשר הכנסתו השנתית גובהה מ-800,000 ₪ בתשלום מס בשווי 2% מהפרש ההכנסה מעבר לסכום האמור. מס זה הוגדר כ "מס יסף ".
הגדרת הכנסה לצורך חישוב מס היסף הינה תאומת את הגדרות הכנסה לעניין תשלומי מס הכנסה בכללותם.
והינה, מה יהיה על אדם שרוב חייב הרוויח שכר ממוצע ולאחר עשרות שנות עבודה זוכה לסכום מכובד חד פעמי דוגמאת פיצויי פיטורין? האם יהיה זה נכון שיחויב במס יסף בעבור פיצויי הפיטורין אותם צבר בעשרות שנות עבודה?
לצורך כך רשות המס הכפיפה את מס היסף להוראות סעי 8(ג) לפקודה, המאפשר בחינת הכנסות הנישום בממוצע של עד 6 שנים לאחור.
ובכן, מה יהיה מצב כאשר אדם מוכר נכס מקרקעין? שהרי אז הכניס לכיסו סכום גבוה בשנה ספציפית.
במקרה של מכירת נכס מקרקעין מס היסף יחושב מגובה שבח המקרקעין, משמע מגובה הרווח שנסוב לנישום לאחר קיזוז עלות רכישת הנכס והוצאות נוספות.
יחד עם זאת, ככל ומדובר במכירת דירת מגורים אשר שוויה אינו עולה על 4,000,000 (ארבע מיליון) ש"ח, לא ייכלל השבח כחלק מסכום ההכנסה החייבת לעניין מס יסף.
ומה היה המצב כאשר נמכר נכס שאינו דירת מגורים? האם ניתן יהיה לפרוס את ההכנסות ממכירתו כאמור בסעיף 8(ג) על פי ממוצע של מספר שנים? עמדת רשויות המס נכון הוראות ביצוע ממרץ 2016 היא שבלתי ניתן לבצע פריסה שכזו לצורך חישוב מס יסף בעת מכירת נכס מקרקעין.
בניגוד לעמדה זו, טוען הח"מ כי כפי שניתן לבצע קיזוז הפסדי הון משנים עברו כנגד חבות במס שבח הנגזר מגובה השבח במקרקעין, יש לבצע איזון של הכנסות הנישום משנים קודמות אל מול הכנסות מהשבח ועל בסיס הממוצע, להחיל את מס היסף.
לחלופין, יש לאפשר קיזוז של מס היסף מן השבח החייב במס שבח שכן מדובר בהוצאה שחלה על הנישום רק עקב שבח הנכס.
מאחר ומדובר בהוראת חוק חדשה יחסית והוראת עבודה טריה עד מאוד, עוד לא נחשפו הליכים בנושא, על כן יובהר שמדובר בדעה ואין לראות בכך יעוץ משפטי.
מצורפת בזאת לנוחותכם הוראת ביצוע מטעם רשויות מס הכנסה מיום 08 למרץ 2016.